Hos oss finner du alt du trenger for kyllingene og fjærfeet ditt, både for hobby eller profesjonell virksomhet.
Vi tilbyr bl.a. hønsenetting, hønsehus, rugemaskiner,verpekasser, varmetak, varmelamper, vann- og fôrdispensere m.m.
Vi har samlet informasjon og produkter nedenfor som kan tilrettelegge for planlegging og kjøp av utstyr!
Hønsegård/Hønsehus
Høner trives best når de kan være ute hver dag! Med hjelp av hønsenetting kan du bygge en trygg inngjerding for hønene dine.
Det er viktig å beskytte hønene dine mot rovfugler og andre rovdyr. Hønsegården trenger å beskyttes både oven- og nedenfra, da rovdyr også kan grave seg inn. Et nettak og en stengsel som kan graves dypt ned, er å anbefale. For å få effektiv beskyttelse kan du også gjerne legge et elektrisk gjerde lavt ned.
Huset skal stå på en tørr plass, ha flere utganger, utrustet med vintervarme og høyt plasserte vinduer, slik at solen ikke skinner direkte på hønene. De er følsomme for varme og det må være god tilgang til plasser med skygge og bra ventilasjon.
Størrelsesmessig er en tommelfingerregel å ha maksimalt tre store høner eller fire dverghøner per kvadratmeter gulvareal.
Husk også at du kanskje må søke om tillatelse før du skaffer høner, spesielt hvis du har planlagt å ha høner i hagen, sjekk hva som gjelder i din kommune.
Sikre riktig interiør
I hønsehuset må det være behagelige vagler/sittepinner for hønene å sove på, anbefalt ca. 20 cm per høne i bredden, med en tykkelse som hønene bare kan gripe rundt. Legg gjerne en plate under sittepinnene som samler avfall og gjør det enkelt å skrape av hver dag
Hønsehuset bør innredes med en verpekasse, vanndispenser, fôrkar og tørr mark.
Høna trenger en koselig og beskyttende plass for å hvile, ruge og verpe. Med en verpekasse har du kontroll på hvor du finner eggene.
I hønsehuset må det være tilgang til vann- og matbeholdere. Med en vanndispenser tilpasset høner og en fôrkasse er dette enkelt. Med en vanndispenser trenger du ikke å skifte vannet så ofte så lenge det er rent og friskt.
Hønsehuset kan med fordel isoleres, det trenger ikke være så varmt som et hus for mennesker da de fleste høner tåler noen minusgrader. Men hvis vannet fryser, er det vanligvis for kaldt også for hønene.
Når det er kaldt ute, kan en varmeplate eller varmelampe være bra. Varmeplaten kan for eksempel plasseres under vanndispenseren for å holde vannet isfritt. Varmelampene hindrer også at hønsene får frostskader når det er veldig kaldt ute. Det fins oppvarmings duk for kyllinger som sørger for at de føler seg varme de første leveukene.
Bakken skal være tørr og dekket med strø, halm, eller sagflis.
Stell av kyllinger
Høner trenger rent vann og nytt fôr for daglig.
Høner er altetende, men de setter pris på et variert kosthold. De liker å spise rester. De trenger å få fullkorn (men ikke rug) samt grønt fôr. Suppler gjerne hønseforet med skjell som inneholder kalsium til verpehøner, slik at de vil produsere fine egg med et hardt eggeskall. For at magen skal kunne håndtere fullkorn, trenger de granittgrus. Suppler gjerne med konsentrert hønsefor som inneholder proteinene og mineralene de trenger.
Du må fjerne hønsemøkka hver dag og rengjøre hønsehuset minst en gang i uken.
Du trenger å skifte ut halmen/sagflis annenhver til hver fjerde uke. Du trenger også å rengjøre verpekassa iblant.
Du bør rengjøre hele hønsehuset grundig to ganger om året, spesielt viktig om våren. Da tar du ut sittepinner, verpekasser og øvrig interiør og skrubber det ordentlig med såpevann. Gulv og vegger må også skrubbes nøye.
Det fins strø med desinfeksjon middel og disse kan gi et bra miljø innomhus.
- -10%Forskuffe Rustfri 1,2 literSpesialpris kr 233,00 Ord.pris kr 259,00
Gode miljøegg
Det fikser du lett med tamme høner!
Det er ikke nødvendig å ha en hane for å få egg, men hanen beskytter hønene og fremmer et godt forhold i flokken.
En ung og sunn høne legger omtrent 25 egg hver måned om sommeren. Om vinteren avtar det betydelig. Våren er den beste tiden for hønene, de begynner å legge egg igjen når lyset kommer tilbake etter vinterdvalen. Regn med at det starter rundt mars/april.
Hønene trives best og produserer bedre egg hvis de får lov å gå ute og spise ferskt gress. Tilsett mye kalkstoffer slik at det dannes et sterkt skall.
Fargen på eggeskallet avhenger av rasen på høna. Fargen har ingenting å gjøre med smaken, men smaken på egget påvirkes av hva hønene spiser.
Bole har eggekartonger slik at du enkelt kan lagre eggene dine.
Det fins også rugemaskiner i forskjellige størrelser.
Kyllingoppdrett
Hønas reproduksjon styres av lyset som utløser hormoner som får høna til å begynne å legge egg. Hvis det er en hane i huset og høna vil ruge, er det en stor sjanse at det blir kyllinger.
For å få mer eggproduksjon kan du bruke eggelamper eller varmelamper får å stimulere inkubasjon, slik at det produseres hele året.
I beste fall legger høna ett egg om dagen. Når høna syns det er nok egg i reiret, legger hun seg og ruger. Hønene ruger i 3 uker. Det er også mulig å klekke egg i eggeklekkeri.
Etter klekking blir kyllingen gående med moren sin i omtrent 8 uker. Høna finner mat til kyllingene og de lærer seg også å finne mat selv. Men det fins også tilpassede kyllingfôr som kan være bra som tilskudd i begynnelsen.